Uw winkelwagentje is leeg   

Groeien naar een groter bed

Foto bij artikel 'Groeien naar een groter bed'

Het opgroeien van kinderen gaat in fases. Sommige stappen zijn heel duidelijk en echt een belangrijk moment voor de ouders en het kind zelf. Van het ledikant naar een groter bed is zo’n kenmerkende overstap. De meeste kinderen verhuizen naar een groter bed als ze 2, 3 jaar oud zijn. Voor sommige dreumesjes en peuters een leuke uitdaging, voor de ander echt nog wel spannend. Overigens geldt dat ook zo voor de ouders. We nemen u graag mee in wat stappen die de volgende fase leuker, makkelijker en veiliger maken.


Foto van het peuterbed 'Junior' wit bij alinea over het juniorbed

Het juniorbed

Kiest u direct voor een groot bed, 2 meter lang en 90 centimeter breed, of gaat u voor een tussenbed, het zogeheten juniorbed? De juniorbedden zijn nog iets kleiner van formaat en dat geeft nog wat meer geborgenheid dan een echte grote-mensen-bed. Tegelijkertijd is er genoeg ruimte voor de collectie knuffels en een verdwaald boekje. Het voordeel is dat dit tussenmaatje mooi past bij het kleine hummeltje. Nadeel is natuurlijk dat het steeds groter groeiende lijf op een gegeven moment toe is aan wat meer matraslengte. Het is vooral belangrijk om naar uw kind te kijken. Het kind dat maar wat graag de wereld instapt en niet snel bang is slaapt waarschijnlijk prima in een groot bed. Kinderen die nog veel veiligheid zoeken vinden een juniorbed meestal prettiger.
Foto van het grenen tienerbed met bedlade 'Quattro' wit bij alinea over samen slapen

Een beetje samen slapen

Zoveel gezinnen, zoveel opvoedstijlen, en dat is helemaal prima. We horen regelmatig dat ouders hun kindje soms nog even in bed nemen. Spannende dromen, oorpijn of gewoon voor de gezelligheid, samen slapen voelt veilig voor kinderen. Als volwassene heeft u niet altijd zin in een kind in uw bed, het kan een beetje druk worden. Een bed met lade biedt uitkomst voor die nachtjes dat uw kind u echt even nodig heeft. In de lade onder het bed kan een matras geplaatst en bewaard worden. Dus wordt uw kind in paniek wakker van die nachtmerrie, neem een kussen mee en een deken en u installeert zich zo naast uw kind, zonder dat u kleine kriebelvoetjes tegen uw rug voelt of handjes die door uw haren woelen. Kan heel gezellig zijn, maar voor de meeste ouders geldt dat ze ’s nachts het liefst gewoon slapen. Morgenochtend knuffelen we wel weer.

De veiligheid van je eigen kamer

Het is voor iedereen heel belangrijk om een veilige, eigen omgeving te hebben. Kinderen moeten zich even terug kunnen trekken, in hun eigen kamertje of hoekje in een gedeelde kamer. Waar het ene kind duidelijke ideeën heeft over de kleuren op de muur, de posters aan de muur en hoe de vloer moet voelen, heeft een ander kind genoeg aan een plankje voor de zelfgevonden en gemaakte schatten. Maar hoe je het ook went of keert; eigenheid brengt veiligheid. Bij JeEigenKamer.nl vinden we het belangrijk om die basis te geven. Niet alleen met fijne meubels, maar ook met meubels die goed in elkaar zitten, want voor ouders heeft veiligheid natuurlijk een bredere betekenis. Wij zorgen dat al onze meubels van hoge kwaliteit zijn, stevig zijn en altijd goedgekeurd volgens de EU standaarden.

Een nieuw bed eigen maken

Het ledikant is een bekende plek, uw kind heeft er veel tijd doorgebracht. Sommige kinderen kunnen niet wachten om “groot” te zijn en naar een nieuw bed te verhuizen. Andere kinderen kunnen het nog wat spannend vinden. Voor die kindjes voor wie een groter bed nog een flinke stap is, wij hebben  wat tips:

  • Bereid de verhuizing naar een nieuw bed voor. Maak het niet te groots, want dat kan spannend zijn, maar betrek uw kind bijvoorbeeld bij de aankoop en het monteren van het bed.
  • Zorg dat er genoeg herkenning is, misschien nog even met het kleine dekentje slapen en de knuffels verhuizen natuurlijk mee. Ook het bekende nachtlampje en/of nachtmuziekje mag zichtbaar en hoorbaar zijn vanuit het nieuwe bed.
  • Het grote voordeel van een groot bed ten opzichte van een ledikant is dat u er samen in kan liggen. Maak het gezellig, in de avond of in de ochtend, net wat past bij jullie routine.
  • Voor kinderen die veel geborgenheid nodig hebben, kan een hemeltje of klamboe heel fijn zijn.
  • Het uitkiezen van een dekbedovertrek is vaak heel erg leuk voor een kind en past helemaal bij het grote kind dat hij of zijn nu is.

Een basis die ruimte biedt

Onze kinderkamermeubels bieden een goede basis voor kinderkamers en tienerkamers. In de neutrale tinten, zoals blank hout en wit, geeft het de ruimte aan de aankleding. De kleur op een muur of een dekbedovertrek is eenvoudig aan te passen, de meubels bieden door al die verandering heen een blijvende, tijdloze en solide basis.

En wilt u graag inspiratie voor de inrichting van de kinderkamer? Volg ons op Pinterest.